En İyi 5 VPN Markası






 Engellerin ciddi boyuta ulaştığı ülkemizde, VPN programı kullanmak neredeyse kaçınılmaz hale geldi. +18, Wikipedia, İnternet yavaşlatmaları ve diğer birçok sansür örneği, VPN’lerin Türkiye’de ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunun sadece birkaç örneği. İnternette özgürlüğü savunan ve yasakların karşısında duran biri olarak sizlere Türkiye için en iyi VPN programlarını tanıtıyor olacağım.


Ama öncesinde!

Bir şeye iyi diyebilmemiz için, ürünün belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. Aynı sistemi VPN programlarına da uyguladım ve öncelikli kriterleri listeledim. Bu sayede tüm beklentimlerimizi karşılayacak firmalara ulaşabileceğiz.

VPN özellikleri

  • Protokoller
  • Ülke sayısı
  • Site dili
  • Telefon uygulaması?
  • Para iadesi
  • Aylık trafik
  • İndirim kuponu

NordVPN

2.99$/ Ay
  • PPTP, OpenVPN +1
  • 60+
  • İngilizce, Türkçe
  • 45 gün içerisinde
  • Sınırsız
  • Linke özel indirim

StrongVPN

5.83$/ Ay
  • OpenVPN, PPTP, +1
  • 20+
  • İngilizce
  • 30 gün içerisinde
  • Sınırsız
  • Linke özel indirim

ExpressVPN

$6.67/ Ay
  • OpenVPN, PPTP, +2
  • 90+
  • İngilizce, Türkçe
  • 30 gün içerisinde
  • Sınırsız
  • Linke özel indirim

VPN’lerin Türkiye’deki karşılaması gereken kriterler

Türkiye’de VPN kullanmak çok zor. Sansürleri sadece web sitelerine için değil, VPN’ler için de uygulayan bir kafa ile karşı karşıya olduğumuzu bilmenizi istiyorum.

Mart 2018’de VPN hizmetlerinin karşılaştığı büyük engellemeyi BTK başkanı Levent Gönenç şu şekilde açıkladı:

  • VPN gibi alternatif erişim engelleme yöntemlerini kullanmayla ilgili kanunda da hüküm var. Bu hüküm kapsamında da erişim sağlayıcılarının, internet servis sağlayıcılara uyarılarımız bulunmakta. Bu uyarılarımız kapsamında ciddi tedbirler de alıyorlar…

Sadece yukarıdaki alıntıdan yola çıkarak aslında alınan önlemlerin ne boyuta ulaştığını kavrayabiliriz.

Peki böyle bir durumda VPN’leri hangi kriterlere bağlıyoruz? İşte önemle üzerinde durduğum noktalar:

  • VPN sitelerinin erişime açık olması: VPN’i satın alma aşamasında kapalı olan siteleri kullanamayacağımız için bu zorunlu bir kriterdir.
  • Firmaların Türkiye’de çalışması: Bazı firmaların sitesinde erişim sorunu olmasa bile, VPN kullanımında ciddi sorunlarla karşılaşmaktayız. Örneğin SaferVPN’e her sağlayıcıdan erişim var ancak sunucu yetkilendirme URL’leri engellendiği için Türkiye’de kullanılamıyor.
  • Kayıt tutmama politikası: Bu sayede girdiğimiz sitelerin kayıt altına alınmasını engelleyebiliriz.
  • Yüksek hız performansı: Bir firma çalışsa bile, eğer ki bizlere yüksek performans sunmuyorsa, video izlerken, internette gezinirken çileden çıkabiliriz.

Asgari seviyedeki bu özelliklerin karşılanması, VPN’in Türkiye için en iyiler arasında olmasına yeter de artar bile.

Türkiye için en iyi 5 VPN programı

İşte özenle seçtiğim ve Türkiye’de sorunsuz çalışan VPN programları. Lütfen firmanın artı ve eksilerini dikkatli okuyun. Her firma her sağlayıcı ile çalışmıyor!

1. NordVPN

Panama merkezli ve kayıt tutmayan, profesyonel VPN programlarından bir tanesi. NordVPN gizlilikle beraber bizlere VPN kategorisinin birçok imkanını sunmakta. Firma Türkiye’de sorunsuz çalışan nadir VPN hizmetleri arasında yer almakta.

Bünyesinde bulundurduğu 60’tan fazla sunucu ile, NordVPN tüm engelleri içeriklere erişmemizi sağlarken, bir yandan da gizliliğimizi üst seviyelere çıkaracak askeri düzeyde şifrelemeyi bizlere sunuyor.

Uzun süreli kullanım tecrübelerime dayanarak NordVPN’in VPN kullanım kategorilerin hepsini başarılı şekilde geçtiğini teyit ettim. Sadece torrent indirirken, P2P sunucusunun orta seviyelerde kalması beni üzdü. Onun dışında sorun teşkil edecek hiçbir unsur bulunmamakta.

Son olarak NordVPN’in tüm PC versiyonları ve akıllı cihazlarla uyumlu uygulamaları bulunmakta. İşin daha güzel tarafı ise hizmeti 6 farklı cihazda aynı anda kullanabiliyoruz. Tüm bu özelliklere ise aylık sadece 2.99$’dan başlayan fiyatlarla sahip olabiliyoruz.

Özetle:

+ Firmaya Türkiye’de erişim var
+ Kayıt tutmama ve uygun fiyat politikası
+ PC ve akıllı cihazlar için uyumlu uygulamalar
+ Özel P2P ve içerik izleme sunucuları
+ 45 gün para iade garantisi

– Türkcell/SuperOnline’da sadece tarayıcı eklentileri çalışmakta
– Vodafone, Türk Telekom kullanıcılarının firmanın sitesinde yer alan “Obfuscated” sunucuları kullanmanız gerekiyor

2. ExpressVPN

Britanya Virgin Adası merkezli ve kayıt tutmaması kanıtlanmış VPN programlarından bir tanesi. Öncelikle ExpressVPN’in Türkiye’de birçok kez engellendiğini belirtmem gerek. Ancak firma ayna siteler aracılığı ile ziyaretçiler tarafından erişilebiliyor.

ExpressVPN bizlere 94 ülkede VPN hizmeti veriyor. Firmanın uygulamalarında birden çok protokol ve şifreleme türü bulunmakta. Askeri seviye olan 256 bit standart şifreleme veri gizliliğini en üst seviyelere çıkarmakta bizlere yardımcı oluyor. Öte yandan ExpressVPN kesinlikle aktivite kaydı tutmuyor ve girdiğiniz siteleri ne firma ne de internet sağlayıcısı görebiliyor.

İlk kullandığım firmalar arasında yer alan ExpressVPN’in en güzel özelliklerinden biri de kararlı sunucuları. Bu sayede full HD içerikleri takılmadan ve VPN kopması yaşamadan izleyebilirsiniz. Ancak NordVPN’de olduğu gibi ExpressVPN’in de P2P konusunda beklentilerimizi karşılamıyor. Türkiye’de 25 Mbit internet ile sadece 700KB/saniyede dosya indirebildim. Bu da beklemeyi kaçınılmaz kılıyor.

Gelelim ExpressVPN’in bizlere sunduğu teknik imkanlara. Firma hizmetini 5 farklı cihazda kullanma şansını bizlere sunuyor. Tüm akıllı cihazlar ve PC’ler için uygulaması olan ExpressVPN’i modemde de kullanmak mümkün. Tüm bu imkanlara 3 ay ücretsiz 6.67$’dan başlayan fiyatlarla sahip olabiliyoruz.

Özetle:

+ Siteye Türkiye’den erişilebiliyor ve içerikler Türkçe
+ Kesinlikle aktivite kaydı yok
+ PC ve tüm akıllı cihazlarla uyumlu
+ 30 gün para iade garantisi
+ Orta seviye hız performansı

– Türkcell/SuperOnline kullanıcıları sadece PPTP protokolünü kullanabiliyor
– Bağımsız tarayıcı eklentisi yok
– P2P performansı çok düşük

3. StrongVPN

Reliablehosting.com’un bir parçası olarak başlayan ve sonra NetProtect bünyesine giren Amerika merkezli VPN programlarından bir tanesi. Firmanın Amerika merkezli olması sizi korkutmasın, zira kullanıcı kaydı tutsa da, StrongVPN aktivite kaydı tutmuyor.

StrongVPN’in sitesine tüm internet sağlayıcılarından erişim var ve firma şu ana kadar bir engelle karşılaşmadı. Buraya kadar her şey cazip geliyor ancak ufak bir problemimiz var. O da StrongVPN’in sadece 20 ülkede bizlere hizmet vermesi. Bu ilk başta bir eksiklik gibi görünebilir ama firma az sunucuyu kolayca yönetebildiği için bizlere çok yüksek performans sunabilmekte.

StrongVPN şu ana kadar test ettiğim en hızlı VPN programları arasında. 25 Mbit internetim ile 21.76’lık bir indirme hızı aldım.

Yukarıda elde ettiğimiz değerleri 4k’ya kadar yüksek kalite video izlememize, sosyal medyada donmasız gezinmemize ve sanki VPN’e bağlı değilmiş gibi torrent indirmemize yardımcı olacak. StrongVPN ile engellenmiş içerikleri rahatlıkla ve çok yüksek kalitede izleyebileceksiniz.

Firmanın PC ve akıllı cihazlarla uyumu kusursuz ve 12 cihaza kadar anlık bağlanma şansına sahibiz. Tüm bu özellikler aylık 5.84$’dan başlayan fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Özetle:

+ Siteye Türkiye’den erişim mevcut
+ Aktivite kaydı yok
+ Aynı anda 12 cihaza kadar bağlantı
+ Çok yüksek VPN sunucu performansı
+ Videoları 4k’ya kadar izleyebilirsiniz

– Amerika merkezli ve kullanıcı kaydı var (Aktivite kaydı yok)
– Uyulama sayısı yukarıdaki firmalar kadar çeşitli değil
 Türkcell/SuperOnline kullanıcıları sadece OpenVPN – Scramble özelliği ile programı kullanabilirler

4. UltraVPN

Aman kimse duymasın! Piyasaya yeni giren ve daha önce hiç adını duymadığınız VPN programlarından bir tanesi. İngiltere merkezli UltraVPN, VPN pazarında büyük yere sahip olma adına ciddi iddialarla karşımıza çıkıyor. Ancak incele.co olarak bizim iddialarla işimiz yok. Firmanın gerçekten sunduklarına bakalım.

Öncelikle UltraVPN merkezi İngiltere olduğu için Avrupa kriterlerine göre kullanıcı kaydı tutmakta. Ancak firma gizlilik sözleşmesinde kullanıcıların illegal işlerde VPN’lerini kullanmadıkları sürece, bir sorun ortaya çıkayacağından bahsediyor.

Firmayı ilk kez duyuyoruz ve dolayısıyla UltraVPN şu ana kadar herhangi bir engellemeye maruz kalmadı. Bu da siteye Türkiye’den rahatlıkla erişebileceğimiz anlamına geliyor. Erişim sonrasında uygulamayı satın almak ve indirmek çok kolay.

Kurulum sonrasında ise hızlı bağlantı, sınırsız trafik, hız kaybı yaşatmayan bağlantı, 256bit şifreleme ve aktivite kaydı tutmayan imkanlardan yararlanabiliyoruz. Üstlelik bunca özelliğe aylık 2.25€’dan başlayan fiyatlarla sahip olabiliyoruz. Elbette 30 günlük para iade garantisi de beraberinde geliyor.

Özetle:

+ Türkiye’de sorunsuz erişim
+ Aktivite kaydı yok
+ 256bit standart şifreleme
+ Uygun fiyat
+ Tamamen Türkçe bilgi bankası

– Firma yeni ve sitenin gelişmesine daha çok var
– İngiltere merkezli olduğundan aktivite kaydı olmasa da, kullanıcı kaydı var
– Anlık kaç cihazda kullanabileceğimiz belirtilmemiş

5. SurfShark

Listemizin son sırasında yine Britanya Virjin Adası merkezli, kesinlikle aktivite tutmayan SurfShark yer alıyor. Firma nispeten diğer firmalara göre biraz yeni ancak bize sunduklarına bakınca, etkilenmemek elde değil.

Öncelikle Virjin Adasında kayıt tutma zorunluluğu yok ve bu SurfShark’ın girdiğimiz siteleri, ana IP adresimizi, tarayıcı geçmişimizi ve bağlı olduğumuz IP adresini kayıt altına almadan bizlere hizmet sunmasını sağlıyor.

Firmanın sitesine hiçbir sorun olmadan erişim sağlanmakta ve Türkiye’de şu ana kadar bir engelleme ile karşılaşmadı. Dolayısıyla dilediğiniz internet sağlayıcısıyla SurfShark’ı kullanabilirsiniz. Ayrıca ilerleyen dönemlerde bir engelleme ile karşılaşırsanız, VPN’in “Camouflage” özelliği sayesinde sansürün önüne geçebilirsiniz.

Gelelim firmanın sunduğu diğer teknik özelliklere…

  • DNS sızdırmama: IP ya da DNS adresinizin tamamen gizlenmesine yardımcı oluyor
  • MultiHop: Birden farklı sunucu seçerek VPN’in şifrelendiği sunucu sayısını arttırır ve takibinizi zorlaştırır
  • NoBorders mode: Sansürün ciddi boyutlara ulaştığı ülkelerde sunucu karartması sağlayarak, VPN kullanımını her koşulda aktif kılar.

Performansa gelecek olursak… Sektörde yeni olan SurfShark çok fazla kullanıcıya sahip değil. O nedenle sunucu yükü de gayet az. Böylece hizmetten çok yüksek performans elde etmek mümkün. Özellikle avrupa sunucuları çok başarılı. Örnek bir hız testini burada görebilirsiniz.

Son olarak SurfShark’ı sınırsız sayıda, sistemi suistimal etmeden kullanabilirsiniz. Bunca özelliğe ise sadece aylık 1.99$’dan başlayan fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Özetle:

+ Türkiye’de erişim var ve sorunsuz çalışıyor
+ Yüksek hızlı sunucular
+ Minimal kullanıcı ve sıfır aktivite kaydı
+ Uygun fiyat
+ Benzersiz şifreleme ve gizlilik özellikleri

– Firma yeni ve gelişime açık
– Kullanıcıları iki yıllık plana zorlayan fiyat politikası var
– Macbook’larda IKEv2 protokolünde çalışmayabilir

VPN programı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Yukarıdaki firmaların hiçbirinde erişim sorunu yok ve hepsi sorunsuz olarak Türkiye’de çalışmakta. Ancak dikkat etmemiz gereken ufak detaylar var.

Kullanılan internet sağlayıcısı

Öncelikle listemizin sınırlı olmasının nedeni Türkiye’de başlayan VPN engellemeleri. Her internet sağlayıcısı farklı engelleme yöntemleri uyguluyor ve bunu kestirmek maalesef mümkün değil.

Örneğin en büyük sansür Turkcell/SuperOnline tarafından uygulanmakta. NordVPN program olarak kesinlikle çalışmıyor. Hizmeti sadece tarayıcı eklentisi olarak kullanabiliyoruz. Diğer bir deyişle, NordVPN’i Turkcell hatta telefonlarda kullanmak mümkün değil. Diğer firmalarda sıkıntı yok ama ileride ek bir engellemenin gelmeyeceğinin de garantisi yok.

Sansür büyüklüğü sırası Vodafone ve Türk Telekom olarak devam etmekte. Ancak firmaların hepsi bu sağlayıcılarda sorunsuz çalışıyor.

Gizlilik politikasının tamamen okunması

Okumayı pek seven bir millet değiliz maalesef. Bunun farkındayım ve o nedenle yukardaki tüm firmaların gizlilik politikalarını teker teker okuyup, sizlere kayıt tutmama konusunda tavsiyelerde bulundum.

VPN programları Türkiye’de her ne kadar yasaklı sitelere giriş için kullanılsa da, birincil amaçları kullanıcı veri gizliliğidir. Eğer ki liste dışında farklı bir firma kullanmak isterseniz, Google translate vs… kullanarak, firmaların tüm politikasını okuyun. Zira yanlış bir adım attığınızda firmanın kullanıcı bilgilerini mahkemeye sunması söz konusu olabilir. Aynı, Hidemyass ve PureVPN’in yaptığı gibi.

Yüksek hız beklentisi

VPN kullanırken kesinlikle tüm internet kapasitesini kullanabileceğinizi sanmayın. Evet, bunu SurfShark ve StrongVPN gibi firmalar nispeten bizlere sunuyor ancak Türkiye’deki sansür sadece ciddi şifreleme ile çözülebiliyor. Bu da ne kadar şifreleme o kadar hız yavaşlaması anlamına geliyor.

Şifreleme ile sunucu seçimi de hızı etkileyen diğer faktörler arasında. Türkiye’den uzak bir sunucu seçersek, hem şifreleme hem de şifrelenmiş verinin transferi uzayacağından hız performansına olumsuz yansıyacaktır.

Son olarak sunucu yoğunluğuna da dikkat etmek gerek. Eğer ki sunucu sayısı az olan bir firma ile çalışıyorsak, kullanıcı istifi sonrasında yavaşlama ile karşılaşmamız çok mümkün. O nedenle sürekli sunucu takviyesi yapan firmalara yönelmek mantıklı olacaktır.

Ücretsiz ve IP/DNS sızdıran firmalardan uzak durun

Bu listeyi gördükten sonra ücretsiz VPN programlarına yönelme ihtimaliniz var. Farkındayım. Ancak gizleneyim derken tüm kullanıcı bilgilerinizi ve online trafiğinizi kaptırma ihtimalinizi de unutmayın. Avustralyalı araştırma firması piyasadaki yüz VPN firmasından 84’ünün güvenli olmadığını tespit etti ve onayladı.

Ücretsiz kelimesi bizleri cezbetse de, işin ucunda tüm kişisel verinizin ve online güvenliğinizin olduğunu unutmayın. Zira çalışmış bilgilerinizin iyi niyetle kullanılacağını sanmanızı istemem.

back to menu ↑

VPN kullanırken yapılmaması gerekenler!

VPN kullanıp tamamen görünmez olduğunuzu sanmayın. Hiçbir teknoloji bizi %100 saklayamaz. Sadece gizlilik seviyemizi arttırabilir. VPN de onlardan bir tanesi.

Kullanıcılar VPN kullanırken tüm illegal aktiviteleri gerçekleştirebileceğini sanıyorlar. Bu hem ülke hem de VPN kullanım şartlarına aykırı bir davranıştır. ExpressVPN’den örnek verecek olursak:

  • yasaya aykırı hareketlerde bulunmak
  • telif hakkı olan içerikleri yükleyip, indirmek
  • taciz, nefret, ırkçı nitelikli içerikler paylaşmak
  • spam e-posta göndermek vs…

Bunların hepsi yasak. Aynı şeyler Türkiye için de geçerli. Lütfen VPN programlarını illegal aktivitelerde kullanmayın!

Toparlayacak olursak

Türkiye’de artan sansür yöntemleri engellenmiş sitelere giriş iştahını da ciddi oranda arttırdı. Önceleri çalışan DNS yöntemleri artık çalışmamaya başladı ve alternatif arayışları da hızlandı elbette. Bu bağlamda tüm engelleri aşıp, gizliliğimizi üst seviyelere çıkarabileceğimiz VPN programlarını sizlere tanıttım.

En iyi VPN’i seçerken elbette firmaları bazı testlere tabi tuttum. Kayıt tutmama, Türkiye’de çalışma ve yüksek performans değerleri bu kısa incelemede yer alan başlıca kriterlerdi.

Her firma, her kriteri teker teker yerine getirmese de NordVPN, ExpressVPN, StrongVPN, UltraVPN ve SurfShark testlerimizi başarılı bir şekilde geçti.

Eğer siz de Türkiye için kaliteli VPN programı arıyorsanız, mutlaka yukarıdaki listemize dikkatlice göz atın. Pişman olmayacaksınız.

Yorum Gönder

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski